Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 630 bekeken laatste update:19 jan 2016

'Amsterdam te hard voor terugkerende Joden'

Amsterdam is 'onnodig hard' geweest in het opleggen van boetes aan Joodse Amsterdammers die in 1945 terugkeerden uit vernietigingskampen.

Dat schrijven onderzoekers van het NIOD in een nog vertrouwelijk rapport over de omstreden erfpachtkwestie, meldt De Telegraaf.

'Willens en wetens' kregen Joodse overlevenden achterstallige erfpachtrekeningen en boetes opgelegd nadat de bezetter het hazenpad had gekozen. De naoorlogse gemeenteadvocaat heeft het toenmalige stadsbestuur volgens NIOD, tevergeefs, gewaarschuwd dat dit niet in de haak was.

„De gemeente is willens en wetens van dit advies afgeweken, hetgeen niet anders kan worden gekwalificeerd dan als een volkomen onnodige hardheid ten aanzien van erfpachters die tijdens de oorlog uit hun bezit waren ontzet", aldus het NIOD nu.

Reed

Of registreer je om te kunnen reageren.