Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Achtergrond 731 bekeken laatste update:19 jan 2016

#Stemfie mag, maar liever niet

Vooralsnog wordt het niet verboden een foto van jezelf en je stemvoorkeur te delen. Wel komen er bij de aankomende verkiezing al posters om dit gedrag te ontmoedigen.

De #stemfie. De een vindt het leuk; de ander vindt het kinderachtig gedoe. De vraag is: mag het?

Nee, de advocaat volgens Platform Bescherming Burgerrechten. "In Italië is het bijvoorbeeld verboden omdat de maffia dwong mensen foto's te maken van hun stem", liet de advocaat weten bij een rechtszaak over de kwestie waarbij de NOS aanwezig was.

Jawel, stelt de landsadvocaat. "Het standpunt van de Staat is dat de Kieswet het maken van stemfies niet verbiedt. Het maken of verspreiden van een stemfie is de keuze van de kiezer. Hij mag dat doen, hij hoeft dat niet."

Posters
Bij de gemeenteraadsverkiezingen liet minister Ronald Plasterk al weten dat hij niemand wil oproepen een dergelijke foto te maken, maar dat het niet verboden is. Bij de Europese verkiezingen komen in alle stemlokalen posters te hangen met de mededeling: "U hoeft niet aan iemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, dus ook niet door middel van een foto."

Van een verbod is vooralsnog geen sprake. De rechtbank spreekt op 9 mei het vonnis uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.