Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1670 bekeken laatste update:19 jan 2016

Amsterdam: Half miljoen extra voor handhaving Airbnb

Amsterdam gaat extra geld steken in het handhaven van Airbnb-verhuur in de stad. Vanaf 2015 maakt het college daarvoor jaarlijks een half miljoen euro vrij.

Zo kunnen meer handhavers worden ingezet om illegale verhuur - en de bijkomende overlast - te bestrijden. Niet alleen verhuurders die hele panden structureel verhuren als illegaal hotel kunnen meer controles verwachten, ook gewone particulieren die hun huis verhuren aan toeristen. Als zij dat langer doen dan toegestaan of bijvoorbeeld geen belasting betalen kunnen zij een boete krijgen.

Overlast
In de stad groeit de overlast door verhuur via Airbnb. Je mag je huis via de verhuursite twee maanden per jaar verhuren, aan maximaal vier personen. Maar die regels worden vaak overtreden, blijkt uit recent onderzoek van de Volkskrant. In de stad verhuurt 13 procent van de aanbieders zijn huis aan vijf mensen of meer en 8 procent verhuurt z'n huis langer dan twee maanden.

Deze zomer nog sloot de gemeente 30 illegale hotels. De eigenaren van die panden kregen boetes opgelegd van in totaal 216.000 euro.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.