Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 727 bekeken laatste update:19 jan 2016

Gemeenteraad Utrecht woest op Teeven

Burgemeester Van Zanen van Utrecht is "onaangenaam getroffen" door de verwijdering van een Somalische man uit het asielzoekerscentrum in zijn stad.

Dat heeft Van Zanen donderdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering laten weten, zo meldt RTV Utrecht.

De uitgeprocedeerde Somaliër werd woensdagochtend door de vreemdelingenpolitie uit het centrum gehaald, na een zogenoemde aanwijzing van staatssecretaris Teeven. Dat gebeurde buiten medeweten van de burgemeester. Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris gebeurde dat omdat de gemeente niet wilde meewerken aan uitzetting.

"Schandalig"

Een meerderheid van de gemeenteraad in Utrecht is woest: de partijen willen niet dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat rondzwerven. Klaas Verschuure, fractievoorzitter van D66 Utrecht, zegt dat de ontzetting in de gemeente groot is: "Tot nu toe was er respect voor Utrechtse aanpak. Waarom niet meer?". GroenLinks in de raad noemt het optreden van Teeven buitenproportioneel en schandalig. "Dat de staatssecretaris het Utrechts beleid op deze manier torpedeert, is volstrekt belachelijk", zegt GroenLinks-raadslid De Vries.

Van Zanen gaat nu met andere burgemeesters en met de VNG bespreken hoe met de ontstane situatie om te gaan.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.