Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 787 bekeken laatste update:19 jan 2016

Klijnsma: verschillen tussen gemeenten normaal

Staatssecretaris Klijnsma, zelf verantwoordelijk voor de decentralisatie in de participatiewet, vindt dat de overheid eerlijk moet zijn en moet zeggen dat deze verschillen nu eenmaal erbij horen.

De verschillen tussen gemeenten, veroorzaakt door de decentralisatie van de zorg en participatiewet, horen nu eenmaal bij de hervormingen. Dat zegt staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken bij BNR.

"Als je uitvoering naar de gemeente overhevelt, dan is het natuurlijk altijd zo dat de gemeente in kwestie daar zelf ook beleid op kan maken." Het is de taak van de burger om de lokale gemeenteraad scherp te houden. "Dus als er in de ene gemeente prioriteit wordt gegeven aan bepaalde onderwerpen in de zorg die in een andere gemeente mindere prioriteit krijgen, dan is het zaak om bij de gemeenteraad flink aan te kloppen. Net zoals dat landelijk gebeurt bij de Tweede Kamer."

Wel benadrukt ze dat in de wet- en regelgeving 'kaders staan genoemd waarbinnen die gemeenten moeten opereren'.

Redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.