Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1032 bekeken laatste update:19 jan 2016

Van Aartsen: laat gemeenten belasting innen

Gemeenten moeten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen, die nu door het rijk worden geïnd. Hiervoor moeten wel de rijksbelastingen omlaag.

Dat vindt burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen, zegt hij in Het Financieele Dagblad van vrijdag.

Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied, stelt de VVD'er. Daar horen volgens hem ook betere sturingsmiddelen bij, zoals het heffen van belasting. "De collectieve lasten mogen niet omhoog, dus de rijksbelastingen moeten dan dalen."

Volgens Van Aartsen is het niet meer van deze tijd dat Nederlandse gemeenten geen eigen belastinggebied hebben. Veel Europese steden hebben dat wel. "Groei komt niet aan de tekentafel van de landelijke overheid tot stand, maar in de steden."

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.