Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 364 bekeken laatste update:20 jan 2016

Goede wil voldoende, maar dat is niet voldoende. Waar gaat het fout

Een panel van 17 security experts legt uit wat de grootste fouten zijn die gemaakt worden bij het beveiligen van informatie. Dat terwijl dit juist hoog op de agenda moet staan bij overheden en bedrijfsleven. Verkeerd of frauduleus gebruik van informatie kan ernstige gevolgen hebben, zoals reputatieschade, hoge boetes, ontevreden klanten en burgers en een onveilig gevoel bij klant en medewerkers.

 

Het meest genoemd is security te zien als een iets van de afdeling IT. Gegevensbeveiliging is een zaak voor de hele organisatie. De oplossing, of het goed doen, is niet alleen te vinden in software of andere it-oplossingen. De hele organisatie en haar medewerkers moeten zich meer bewust zijn van de risico's en daar ook mee leren om te gaan. Iedereen die met persoonsgegevens werkt is verantwoordelijk voor het beschermen van die gegevens.

En die verantwoordelijkheid stopt niet bij de drempel van het eigen kantoor. Ook bij partners en partijen waar samen mee wordt gewerkt zal het zelfde bewustzijn moeten heersen.

Daarnaast signaleren de experts dat te weinig organisaties een gedegen plan hebben over hoe om te handelen als het dan toch fout gaat. Ook daar moeten verantwoordelijkheden duidelijker zijn en

door: redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.