Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1214 bekeken laatste update:19 jan 2016

1012 Inc wel én niet ingezet tegen rijke opkoper

Onder de naam 1012Inc zet de gemeente Amsterdam een eigen vastgoedfonds in, dat moet zorgen dat het centrum in 'eigen handen' blijft. Echter één van de deelnemende partijen zegt dat het samenwerkingsverband daar niet voor bedoeld is.

De gemeente Amsterdam richt een dam op tegen zeer vermogende vastgoedinvesteerders. Zo bericht De Telegraaf. De gemeente Amsterdam zet een vastgoedfonds '1012 Inc' in, uit angst dat de binnenstad van Amsterdam voor gewone inwoners net zo onbetaalbaar wordt als Londen, Parijs of New York. Burgemeester Van der Laan zou er persoonlijk op toezien dat Amsterdam niet zo wordt als genoemde steden.

Stadgenoot ontkent plan
Woningcorporatie Stadgenoot, een van de partijen die participeert, ontkende vanochtend in Het Parool dat het fonds 1012 Inc hiervoor zal worden ingezet. Het fonds is ooit opgezet om prostitutiepanden in de hoofdstad (in en rond postcode 1012) op te kopen en beheren. Voorzover nu verder bekend gaat Amsterdam samen met woningcorporatie Stadgenoot en vastgoedbelegger Syntrus Achmea participeren in het fonds. De laatste heeft overigens als eis dat het fonds niet wordt gebruikt voor het opkopen van panden op de Wallen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.