Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 874 bekeken laatste update:19 jan 2016

Blok : crimineel weren uit wijk

Gemeenten moeten straks notoir overlastgevende en criminele woningzoekers kunnen weren uit een wijk, straat of complex waar sprake is van ernstige leefbaarheidsproblemen. Dat staat in een wetsvoorstel dat de mogelijkheden van de zogeheten ‘Rotterdamwet’ uitbreidt, dat door minister Stef Blok (Wonen) naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek ('Rotterdamwet') geeft gemeenten nu de mogelijkheid om in aangewezen gebieden geen huurwoningen toe te wijzen aan mensen zonder inkomen uit arbeid. Ook kunnen gemeenten ervoor kiezen specifieke groepen voorrang te geven. Dit wordt uitgebreid met de mogelijkheid om woningzoekenden met een crimineel verleden of notoire overlastveroorzakers te weren.

Gemeenten kunnen woningen selectief toewijzen aan woningzoekenden door inzage in politiegegevens of door van woningzoekenden een verklaring omtrent gedrag (VOG) te vragen, voordat een huisvestingsvergunning wordt verleend. Tevens is er de mogelijkheid om een huisvestingsvergunning te verstrekken met voorschriften in de vorm van een gedragsaanwijzing die in relatie staan tot de feiten die uit de politiegegevens naar voren zijn gekomen.

De minister voor Wonen en Rijksdienst beoordeelt of de aanvraag van de gemeenteraad gerechtvaardigd is om gebruik te maken van deze maatregel voor selectieve woningtoewijzing

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.