Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3727 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Burgemeester Schneiders: "Inspraakavonden zijn voor ingezetenen"

Inspraakavonden over vluchtelingenopvang zijn bedoeld voor omwonenden en inwoners van de gemeente die de avond organiseert, en niet om politieke statements te maken, volgens de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters

Bernt Schneiders, voorzitter het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op BNR Nieuwsradio :"Mensen die niet in een gemeente wonen, noch omwonenden zijn, hebben daar wat mij betreft niets te zoeken."

Eerder liet Constant Kusters, leider van de extreem-rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU), weten dat leden van zijn organisatie op inspraakavonden afkomen om zich uit te spreken tegen de komst van asielzoekerscentra. "Het is volgens hem aan gemeenten zelf om te bepalen wie er welkom is op een inspraakavond. "Je kunt je eigen uitnodigingenbeleid maken", sprak hij in De Telegraaf

Als het aan Schneiders ligt, blijven niet-ingezetenen dus weg.

Op verschillende inspraakavonden was het onrustig of werden mensen bedreigd. Afgelopen week vorderde de burgemeester van Steenbergen een noodverordening uit rondom een inspraakavond.

Jurrien Holthuis

Eén reactie

• PV Vreeke

Het is sowieso uit een oogpunt van zorgvuldigheid en hospitality een aanrader om gasten voor inspraak- informatie- voorlichtingsavonden persoonlijk uit te nodigen. En niet alleen als het gaat over vluchtelingen. De naam en adresgegevens zijn opgenomen in de BRP. Een tijdige persoonlijke uitnodiging is altijd beter dan een briefje "aan de bewoners van".

Of registreer je om te kunnen reageren.