Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1227 bekeken laatste update:19 jan 2016

Burgemeesters naar Den Haag voor behoud rechtbanken

De burgemeesters van de zeven gemeenten die dreigen een deel van de rechtspraak te verliezen gaan donderdag naar Den Haag om hun zaak te bepleiten. Dat meldt de gemeente Zutphen

Donderdag houdt de Kamercommissie een hoorzitting over het plan van de Raad voor de Rechtspraak om de rechtspraak in zeven gemeenten te beperken. De burgemeesters van de getroffen gemeenten gaan hun zaak daar bepleiten.

De rechtbanken van Zutphen, Alkmaar, Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad en Maastricht zouden alleen nog enkelvoudige zaken gaan behandelen. Hier zijn de betrokken gemeenten op tegen.

In Zutphen is er ook een "Manifestatie behoud rechtbank"op 8 oktober. "Zutphen dreigt de rechtbank te verliezen, dus kom naar de rechtbank op donderdagochtend 8 oktober om 8.30 uur. Dan laten we Den Haag, en de rest van Nederland, zien dat we letterlijk voor de Zutphense rechtbank staan", aldus de gemeentesite

Geen extra geld voor de rechtspraak
De Tweede Kamer heeft afgelopen dinsdag 2 moties verworpen die opriepen 200 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de begroting van Veiligheid en Justitie. Dit betekent dat er geen extra geld beschikbaar komt voor de Rechtspraak.

Begroting
Eind november bespreekt de Tweede Kamer de begroting voor het ministerie van Veiligheid en Justitie. Om deels tegemoet te komen aan de opgelegde bezuinigingen, hebben de Raad voor de rechtspraak en de presidenten van de gerechten een plan gepresenteerd waarin bezuinigd wordt op gebouwen doordat het zaakspakket en de kantoorruimte op 7 van 32 zittingsplaatsen wordt teruggebracht.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.