Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1280 bekeken laatste update:19 jan 2016

Gemeente beschuldigt adviseur valselijk

De gemeente Nuenen heeft een oud-adviseur ten onrechte beschuldigd van fraude met grondaankopen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem geoordeeld.

De gemeente betichtte oud-adviseur Frank Verdonk ervan voor miljoenen te hebben gefraudeerd en had voor 7,3 miljoen euro beslag gelegd op zijn bezittingen.

De gemeente Nuenen dacht dat Verdonk gesjoemeld zou hebben met taxatierapporten. Daardoor zou de gemeente veel meer voor de grond hebben betaald, dan die waard was. De gemeente kwam tot die conclusie mede door het zogenaamde KAFI-rapport, en liet op basis daarvan voor ruim zeven miljoen euro beslag leggen op de bezittingen van Verdonk. Ten onrechte, zegt de rechter nu.

Bij de zaak tegen Verdonk is Nuenen 'over een nacht ijs gegaan', concludeert de rechtbank in haar vonnis. Op het rapport dat Verdonk opstelde om zich tegen de aantijgingen te verdedigen, is de gemeente 'met geen enkel substantieel tegenargument gekomen'.

Dat betekent dat de gemeente Nuenen nu de portemonnee mag trekken: de gemeente moet de schade vergoeden die de oud-adviseur heeft gelopen doordat er beslag werd gelegd op zijn bezittingen. En daarnaast moet de gemeente ook de kosten betalen die zijn gemaakt voor de verdediging. In totaal kan dat in de tonnen gaan lopen.

Joost Valkhoff

Of registreer je om te kunnen reageren.