Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1036 bekeken laatste update:19 jan 2016

VNG: Zonder overleg zet kabinet verhoudingen onder druk

Het kabinet zet de verhoudingen tussen overheden onder druk, zegt de VNG in een reactie op de gebeurtenissen in Oranje.

"Het kabinet heeft nu zonder overleg vooraf honderden extra vluchtelingen in een gemeente (Oranje) geplaatst. Dat zet de verhoudingen tussen overheden onder druk", staat in een korte verklaring op de site te lezen

Volgens de organisatie is draagvlak voor vluchtelingenopvang bij gemeenten en bewoners een vereiste en laten gemeenten hun goede wil zien en doen hun uiterste best om voor opvang en draagvlak te zorgen.

Nos meldt dat de VNG contact heeft gehad met burgemeester Baas van Midden-Drenthe, waar Oranje onder valt. Hij vroeg zich af of iets dergelijks eerder gebeurd is. Dat is niet zo, zegt de VNG. "Wat gisteren is gebeurd, is iets nieuws."

Baas noemde het Rijk gisteravond al een onbetrouwbare partner. In Nieuwsuur zei hij dat hij de positie van de staatssecretaris begrijpt, maar dat het een slechte zaak is dat de gemaakte afspraken worden geschonden.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.