Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1468 bekeken laatste update:19 jan 2016

Versoepeling huurregels redding voor rechtbanken

De sluiting van zeven rechtbanken kan definitief worden voorkomen door versoepeling van huurregels van ruimtes in gerechtsgebouwen

Dit zeggen de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar en burgemeester Marco Out van Assen in het Dagblad van het Noorden.

Het voorstel voor verruiming van de mogelijkheden voor verhuur van leegstaande ruimtes in gerechtsgebouwen is volgens de Drentse bestuurders politiek gezien het meest haalbaar. ,,Als het goed wordt uitgevoerd, levert het geld op, in plaats van dat het geld kost", zegt burgemeester Out.

Verantwoordelijkheid naar Rijksdienst
Nu mogen alleen instanties die onder de rechtspraak vallen in een gerechtsgebouw worden ondergebracht. De panden worden door gerechtsbesturen gehuurd van de Rijksgebouwendienst. Naar schatting een kwart van de kantoorruimtes in de 32 gerechtsgebouwen in Nederland komt leeg te staan. In het nieuwe voorstel moet het mogelijk worden gemaakt dat ook andere overheidsinstanties en publieke instellingen kantoorruimtes huren in gerechtsgebouwen. Dat kan volgens Tichelaar als de verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan het ministerie van Wonen en Rijksdiensten. De provincie en de gemeente gaan vervolgens met instanties en ondernemers naar geschikte huurders zoeken.

De burgemeesters van Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Maastricht en Zutphen willen dat alle Nederlandse rechtbanken meewerken aan het huisvestingsplan.

(via Dagblad van het Noorden)

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.