Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1105 bekeken laatste update:19 jan 2016

'Geen informatie gemeente naar kerk'

De coalitiepartijen en D66 roepen minister Plasterk op om ervoor te zorgen dat kerken geen informatie meer uit de gemeentelijke basisadministratie kunnen opvragen.

Kerken kunnen, volgens de partijen  , persoonsgegevens opvragen uit het GBA bijvoorbeeld na een verhuizing. Onder meer de Stichting Interkerkelijke Ledenadministratie (SILA) heeft toegang tot de personnsgegevens van burgers.

Kamerleden vinden het een 'voorkeursbehandeling' die moet stoppen, mede omdat er niet zorgvuldig met de gegevens wordt omgegaan. Volgens Minister Plasterk zien veel mensen deze mogelijkheid als een service die ze zeer waarderen. Als mensen niet willen dat kerkgenootschappen gegevens over hen opvragen, dan moeten ze zich volgens Plasterk laten uitschrijven uit het ledenbestand.

De Kamer stemt binnenkort over de motie.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.