Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3899 bekeken 2 reactieslaatste update:19 jan 2016

Raadsleden bezorgd over controle zorgtaken

Door onder meer complexe samenwerkingsstructuren maken veel gemeenteraadsleden zich zorgen over de mogelijkheden om controle uit te oefenen op de nieuwe zorgtaken van de gemeente.

Dat blijkt uit een enquête van Nieuwsuur. Driekwart van de ondervraagde 1655 raadsleden uit deze zorg. De enquête is uitgevoerd met de Vereniging van Raadsleden.

Een voorbeeld uit de regio Haaglanden: ""Zeven van de tien gemeenteraden in onze regio Haaglanden wilden iets veranderen aan de contracten met zorgaanbieders, maar dat kon op korte termijn niet, zo zeiden de wethouders die met elkaar samenwerken in het regioverband. Dat toont aan dat de democratische controle op dit soort afspraken heel erg moeilijk is."

In een reactie zegt minister Plasterk dat hij denkt dat regionale samenwerking soms nodig is. "Denk aan regionale milieudiensten, veiligheidsregio's of sociale werkvoorzieningen. Raadsleden hebben eerder het signaal afgegeven dat ze hier meer invloed op willen hebben. Samen met de Vereniging van Griffiers, Raadslid.nu en de VNG heeft BZK daarom de handreiking 'Grip op regionale samenwerking' ter beschikking gesteld. Ook vinden er trainingen plaats. Raadsleden raken zo geïnformeerd over de mogelijkheden tot invloed die er zijn buiten de wettelijke waarborgen (zoals begrotingsbehandeling en mogelijkheid tot informatie vragen) om."

Volgens SP Kamerlid Van Raak wordt de democratische controle door de veelheid aan samenwerkingsverbanden alleen al ondoorzichtig.

(Via Nieuwsuur)

Jurrien Holthuis

2 reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.