Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2678 bekeken laatste update:19 jan 2016

Verschuiving naar gemeentebelasting redding Belastingplan

Om het belastingplan te redden werkt het kabinet achter de schermen aan een oplossing met D66 en CDA. afspraak zou zich dan toespitsen op een verschuiving van belastingen op arbeid naar de gemeentenbelastingen ter waarde van circa 4 miljard euro.

Dit meldt NRC. Volgens de krant is oppositiepartij D66 te paaien met deze variant, mede gezien het feit dat twee senatoren, Rinnooy Kan (D66) en Van Rij (CDA) in juni namens de VNG een dergelijk plan indienden. In navolging van decentralisatie in de zorg en arbeidsparticipatie is het volgens de commissie,  waar beide senatoren deel van uitmaakten, een logische stap om de lokale politiek en de burgers meer discussieruimte te geven over de betaling van sociale voorzieningen. Dit betekent dat gemeenten met meer eigen belastingen geld moeten kunnen binnenhalen om deze sociale voorzieningen te bekostigen.

De VNG stond destijds nog onder voorzitterschap van de huidige fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, Annemarie Jorritsma.

De commissie zag destijds de de door staatssecretaris Wiebes (Financiën)  aangekondigde stelselwijziging als een uitgelezen moment om ook zijn advies uit te voeren. In de brief van Wiebes hierover stond al dat de gemeenten naar aanleiding van de decentralisaties een grotere rol zouden krijgen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.