Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 591 bekeken laatste update:20 jan 2016

25 gemeenten experimenteren met centraal tellen stemmen

Bij de verkiezingen voor de provinciale staten en waterschappen op 18 maart doen 25 gemeenten mee aan een experiment met het centraal tellen van de stemmen.

In deze gemeenten vindt het tellen van de stemmen plaats in twee rondes, eerst in de stembureaus en vervolgens op een centrale locatie.

Stembureaus in de gemeenten die meedoen aan het experiment tellen op de verkiezingsdag alleen het aantal stemmen dat is uitgebracht op een bepaalde lijst/partij, en nog niet op welke specifieke kandidaten gestemd is. Dit heet tellen op lijstniveau. Met deze uitkomst kan de gemeente op de verkiezingsavond de voorlopige uitslagen bekend maken.

De volgende dag, donderdag 19 maart, worden de stemmen geteld die zijn uitgebracht op individuele kandidaten. Deze telling op kandidaat-niveau gebeurt op een centrale locatie, met frisse krachten en goede voorzieningen voor het tellen. Deze telling is zoals gebruikelijk openbaar.

De gemeenten die zich hebben aangemeld voor het experiment zijn: Borne, Culemborg, Dantumadiel, Elburg, Epe, Ermelo, Goeree-Overflakkee, Heerenveen, Heerlen, Hof van Twente, Kampen, Lingewaard, Maassluis, Noordenveld, Ouder-Amstel, Overbetuwe, Putten, Raalte, Rhenen, Rucphen, Uden, Vlissingen, Voorschoten, Zaltbommel en Zoetermeer. De gemeenteraden van deze gemeenten hebben hiermee ingestemd. Minister Plasterk heeft de deelnemende gemeenten vandaag bekend gemaakt in de Staatscourant.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.