Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 564 bekeken laatste update:19 jan 2016

Amersfoort moet aan pedoseksueel schade vergoeden

Amersfoort moet aan pedoseksueel Sytze van der V. 4.000 euro schadevergoeding betalen omdat de gemeente zijn verblijfplaats vorig jaar heeft onthuld.

De rechtbank in Utrecht heeft dat woensdag bepaald.

De rechter oordeelt dat er onvoldoende reden was om de woonplaats van de zedendelinquent bekend te maken aan de medebewoners van het appartementencomplex in Amersfoort en het eronder gelegen kinderdagverblijf.

Er was volgens de rechtbank (nog) geen aanwijzing voor onrust of directe dreiging van recidive. ''Van de gemeente had in de gegeven omstandigheden een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht'', aldus de uitspraak woensdag.

Gebiedsverbod

Sytze van der V. (67) is veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongens. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. In 2013 kwam hij definitief vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan.

Hij vond vorig jaar zelf een huis in Amersfoort. De gemeente vond het nodig om zijn woonplaats bekend te maken nadat duidelijk werd dat Sytze van der V. zijn verblijfplaats aan een journalist had verklapt. Pas daarna ontstond er onrust en werd er bij het huis gedemonstreerd en werd er beveiliging geregeld. De pedoseksueel stapte naar de rechter en eiste 20.000 euro schadevergoeding van de gemeente.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.