Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1809 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Gemeente experimenteert met basisinkomen

Steeds meer Nederlandse gemeenten overwegen een basisinkomen voor bijstandsgerechtigden.

Dat schrijven de regionale kranten van de Persdienst.

De gemeente Wageningen zou op het punt staan te gaan experimenteren met het basisinkomen, waarbij langdurige bijstandgerechtigden maandelijks ongeveer 1.100 euro krijgen. De sollicitatieplicht vervalt daarbij. Alleen de gemeenteraad moet nog akkoord. Ook in andere steden zijn de laatste tijd initiatieven ontstaan.

De verwachting is dat de mensen die dit basisinkomen ontvangen meer gaan werken, omdat er geen korting op hun uitkering dreigt, zo legt het Wageningse D66-raadslid Mark Griebels uit in de Gelderlander.

Het idee achter een basisinkomen is dat alle Nederlanders dit zouden moeten krijgen. Op die manier kunnen allerlei toeslagen en subsidies worden geschrapt. De Universiteit Wageningen zou tijdens de proef in de eigen stad onderzoek moeten doen naar de gevolgen van het basisinkomen.

redactie

Eén reactie

  • GLM Bots

    goed idee, maar dan ook voor mensen met andere uitkeringen dan WWB, zoals gedeeltelijk arbeidsongeschikten e.d.

Of registreer je om te kunnen reageren.