Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2993 bekeken laatste update:19 jan 2016

Argos: Suwinet onveilig bij Gemeenten

Morgen besteedt het radioprogramma Argos aandacht aan Suwinet. Volgens het programma springen gemeenten onveilig om met persoonsgegevens. Staatssecretaris Klijnsma zal in de uitzending reageren.

Suwinet werd 13 jaar geleden ingevoerd en herbergt en koppelt gegevens over loon, hypotheek, huisadres, bankrekeningnummer en studieschuld.

Volgens Argos lappen de meeste gemeenten de beveiliging van dit digitale klantdossier 13 jaar na de invoering nog steeds aan hun laars. Met soms ingrijpende gevolgen. Argos inventariseert waar het mis gaat met Suwinet;  "Over ongeoorloofd gesnuffel in loonstrookjes en het lekken van geheime adressen aan ex-partners."

Vandaag publiceerde de Eerste Kamer de wetswijziging "Meldplicht datalekken en uitbreiding bestuurlijke boetebevoegdheid Cbp". Deze dient nog wel te worden gepubliceerd in de Staatscourant, maar heeft directe gevolgen voor bijvoorbeeld onzorgvuldigheden in beveiliging en gebruik van persoonsgegevens door gemeenten.

 

Lees ook Eerste Kamer akkoord over Meldplicht datalekken

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.