Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3626 bekeken laatste update:20 jan 2016

Enorme stijging bezwaarschriften huishoudelijke hulp

Er is een stortvloed aan bezwaarschriften tegen het stopzetten of versoberen van de huishoudelijke hulp gemeenten ingediend. De afhandeling heeft enkele gemeenten genoopt extra capaciteit in te zetten.

Tot nu toe zijn er daar bijna 3.000 ingediend blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder 41 gemeenten. Zowel inwoners van gemeenten die met de eenvoudige schoonmaakhulp zijn gestopt als gemeenten die hebben geschrapt in het aantal uren of een andere systematiek hanteren ('schoon en veilig huis') hebben massaal bezwaar ingediend.

De verschillen per gemeente zijn groot. Oosterhout is van de onderzochte gemeenten met 330 bezwaarschriften koploper, Heerenveen de rode lantaarndrager. Ook in gemeenten met een ongewijzigd beleid is er een stijging in bezwaren te zien.

Tweede Kamerleden van CDA, PVV en D66 hebben inmiddels aangedrongen op een debat over de ontwikkelingen. De coalitiepartijen blijken vooralsnog tegen een dergelijk debat.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.