Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1999 bekeken laatste update:20 jan 2016

Gemeente Leek lekt online gegevens

Door een fout bij de gemeente Leek was privacygevoelige informatie van twee ondernemers op internet gelekt. Het betrof paspoorten en een verklaring omtrent gedrag.

Twee onderneemsters die een kinderdagverblijf wilden opzetten stuurden hun gegevens naar de gemeente Leek. De geleverde informatie gaat naar de gemeenteraad. Gebruikelijk is privacygevoelige informatie als kopieën van paspoorten af te schermen. Dat is in dit geval niet gebeurd.

De ambtenaar die de stukken behandelde, had moeten aangeven dat het om vertrouwelijke informatie gaat. Daarmee was voorkomen dat de documenten online open en bloot zichtbaar waren. ,,Vanaf nu checken altijd twee mensen wat er in het raadsinformatiesysteem gaat, voordat de documenten worden verzonden'', aldus Burgemeester Berend Hoekstra in Dagblad van het Noorden, die verder zegt dat de regels zijn aangescherpt na het voorval.

Meldplicht datalekken
Eind vorige maand gebeurde iets soortgelijks in Hellendoorn waar privacygevoelige informatie op straat kwam te liggen. De Eerste Kamer is vorige week akkoord gegaan met de Wet bescherming persoonsgegevens, waardoor datalekken door organisaties veel strenger kan worden aangepakt.

De gemeente Leek gaat de bewoners excuses aanbieden. De stukken zijn inmiddels offline gehaald.

 

Het seminar "Privacy in de praktijk" is op 26 november. Meer informatie binnenkort op Gemeentenucongressen

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.