Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1334 bekeken laatste update:19 jan 2016

Gemeenten vaker naar commerciële kredietverstrekkers

Gemeenten, woningbouwcorporaties en zorginstellingen financieren zich steeds vaker via de markt voor onderhandse leningen.

Afgelopen jaar verstrekte de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) € 9,2 mrd aan nieuwe langlopende kredieten. In 2013 was dat nog € 11,9 mrd. Dit meldt het Financieel Dagblad. BNG Bank schrijft de daling toe aan de economische omstandigheden en aan de vele wet- en regelgeving, waardoor gemeenten, onderwijsinstellingen, nutsbedrijven en woningcorporaties terughoudend zijn ten aanzien van nieuwe investeringen, zo tekent het FD op bij een woordvoerder van BNG Bank. Deze wijst er ook op BNG Bank een toenemende concurrentie ziet van nieuwe Nederlandse en buitenlandse partijen, waaronder institutionele beleggers.

De cijfers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw onderstrepen dat beeld. In 2014 werd ruim 23,3 procent van de afgesloten leningen door buitenstaanders verstrekt, tegen 6,5 procent in 2012.

Commerciële kredietverstrekkers en bemiddelaars zijn erg gecharmeerd van de onderhandse markt voor gemeenteleningen. Onder meer vanwege een hogere risicovergoeding en een 'impliciete staatsgarantie'.

(Bron: FD, hier het hele artikel)

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.