Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2558 bekeken laatste update:20 jan 2016

'Naming en shaming' gemeenten bij privacyschending

VVD en D66 willen 'naming en shaming' van gemeenten die de beveiliging van persoonsgegegevens nog steeds niet op orde hebben. Ze vinden dat staatssecretaris Klijnsma de gemeenten onder druk moet zetten.

Het radioprogramma Argos meldde zaterdag dat veel gemeenten derden toegang geven tot het computersysteem Suwinet. Ook eerder bleek al dat gemeenten het niet zo nauw nemen met de privacy. Ambtenaren grasduinen in de gegevens van bekende Nederlanders of proberen op te sporen waar een ex-partner woont, aldus de NOS.

'Namen en rugnummers'
De VVD wil "namen en rugnummers noemen", maar voorkomen dat gemeenten moeten worden afgesloten van Suwinet omdat dat ten koste van de burgers zal gaan: "Burgers moeten dan een stapel ordners en papieren meenemen bij elk verzoek aan de gemeente." Gemeenten die de regels overtreden, zouden dat ook in hun portemonnee moeten merken.

'Onderzoek alle gemeenten'
D66-woordvoerder Van Weyenberg wil dat de situatie in alle gemeenten wordt onderzocht. Gemeenten die op 1 oktober hun zaken niet op orde hebben, moeten met naam en toenaam worden genoemd en als ze op 1 januari nog steeds niet aan de eisen voldoen, moeten ze worden afgesloten van Suwinet, vindt D66.

 

lees ook Argos: Suwinet onveilig bij Gemeenten

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.