Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2085 bekeken laatste update:19 jan 2016

Nieuwe 'Handreiking Huisverbod' voor gemeenten

Hoe te handelen bij het opleggen van een huisverbod staat in de nieuwe publicatie De Wet tijdelijk huisverbod, Een handreiking voor gemeenten en professionals.

Het huisverbod is inmiddels een regulier instrument in de aanpak van huiselijk geweld geworden. Bij het huisverbod wordt de pleger van huiselijk geweld tijdelijk de toegang tot de woning ontzegd. Zo ontstaat een afkoelperiode waarbij alle betrokkenen hulp krijgen. Het huisverbod kan worden ingezet bij huiselijk geweld, maar ook bij ernstige vermoedens van (kinder)mishandeling. Voor dat laatste is in deze nieuwe Handreiking extra aandacht.

De Handreiking is voornamelijk bedoeld voor:

• burgemeesters;
  • gemeenteambtenaren die zich bezighouden met de aanpak van huiselijk geweld in brede zin en specifiek met de uitvoering van het huisverbod;
  • professionals die betrokken zijn bij de uitvoering van het huisverbod, zoals medewerkers van de politie en het Openbaar Ministerie, reclasseringswerkers, Veilig Thuismedewerkers en andere hulpverleners

Deze versie is aangepast aan de nieuwe Jeugdwet en de WMO en hier te downloaden

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.