Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1124 bekeken laatste update:19 jan 2016

Opheffing stadsregio Arnhem blijkt lastig

De opheffing van de Stadsregio Arnhem-Nijmegen blijkt juridisch een lastiger zaak dan verwacht. Een aantal gemeenten wil zekerheid over een opvolger van de samenwerking

Vorig jaar besloot het parlement dat er een eind moet komen aan de verplichte samenwerking in stadsregio's. De gemeenten binnen de Stadsregio Arnhem-Nijmegen zijn al 2 jaar bezig om een opvolger te bedenken. Arnhem heeft het initiatief genomen tot een lichte vorm van samenwerking, waarbij wethouders elkaar een paar keer per jaar treffen; die samenwerking spitst zich dan toe op economie, wonen en verkeer. Andere onderwerpen zullen in de regio Arnhem en in de regio Nijmegen moeten worden behandeld.

De Gelderlander meldt dat de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe eerst meer zekerheid willen over de opvolger van de huidige stadsregio alvorens ze uit de huidige samenwerking stappen. Opheffing is dan niet mogelijk. Door juristen is er nu een constructie bedacht dat gemeenten die willen opheffen de stadsregio voor 1 juli moeten verlaten, waardoor deze dus stilletjes toch wordt opgeheven.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.