Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1124 bekeken laatste update:19 jan 2016

Plasterk onderzoekt afkoopsom Hefpunt baas

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laat onderzoeken of de vertrekregeling van ruim negen ton voor de baas van Hefpunt voldoet aan de regels.

Hefpunt is een instantie die de belastingen int voor de waterschappen in Drenthe, Friesland en Groningen. De directeur was voor zijn vertrek in 2014 op non-actief gezet. Hij kreeg vervolgens 905.000 euro mee van het bestuur, meldt De Telegraaf. Hiervoor was toestemming van de accountant. De minister onderzoekt nu de rechtmatigheid hiervan.

Plasterk antwoordde woensdag in antwoord op vragen van de SP dat het bedrag bestaat uit verschillende onderdelen, die vermeld staan in de arbeidsvoorwaarden voor waterschapspersoneel. Maar hij wil weten of dit in lijn is met de Wet normering topinkomens (WNT) voor topfunctionarissen binnen de (semi-) publieke sector. Daarin staat onder meer dat er een ontslagvergoeding geldt van maximaal 75.000 euro.

De Leeuwarder Courant meldt vanochtend dat Jakob Bartelds keert niet terug in het bestuur van belastingkantoor Hefpunt. Hij was 6,5 jaar voorzitter van Hefpunt. Op zijn vertrek was eerder aangedrongen vanuit Wetterskip Fryslân. Hem wordt verweten een te dure vertrekregeling met de voormalige directeur van Hefpunt te hebben afgesproken.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.