Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1173 bekeken laatste update:19 jan 2016

'Gemeente schieten door in korten thuiszorg'

Veel gemeenten gaan door onduidelijkheid in de Wet Maatschappelijke Ondersteuning verder in het bezuinigen op thuiszorg dan was beoogd bij het overhevelen van verantwoordelijkheden door het Rijk.

Veruit de meeste klachten van inwoners hebben te maken met het korten van huishoudelijke hulp. Niet alle gemeenten zouden de aanvragen van inwoners juist behandelen. Dat meldt De Volkskrant.

Gemeenten zijn verplicht om onderzoek te doen naar de situatie vanhulpvragers, maar in veel gevallen gebeurt dit niet.Hierdoor zouden de gemeenten sommige mensen automatisch uitzonderen van ondersteuning. Bijvoorbeeld als ze meer dan het minimuminkomen hebben of bij spaargeld.

Staatssecretaris Martin van Rijn is het met belangenorganisaties eens dat niet alle gemeenten de procedures voor de hulp goed inrichten, hij vindt echter dat het niet kan liggen aan onduidelijkheid over de regels.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.