Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2059 bekeken laatste update:19 jan 2016

'Aandeelhouder Amsterdam moet Alliander aanspreken op topsalarissen'

De hoofdstedelijke fracties van D66 en SP vinden dat de gemeente Amsterdam netbeheerder Alliander moet aanspreken op de topsalarissen

Uit onderzoek in het Algemeen Dagblad bleek dat zeventien managers van Alliander meer verdienen dan het ministerssalaris (€ 178.000) met uitschieters naar 400.000 euro. De gemeente Amsterdam is voor ca. 10% aandeelhouder in de regionale netbeheerder. De fracties van SP en D66 in de hoofdstad vinden dat Amsterdam in de rol van aandeelhouder het bedrijf moet aanspreken op de salarissen.

'Bestuurders als die van Alliander moeten zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie, maatschappelijke rol en verantwoordelijkheid. 'Als aandeelhouder moeten we het bedrijf aanspreken op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid, de WNT (Wet Normering Topinkomens) is in het leven geroepen om binnen de (semi) publieke sector zorgvuldig met gemeenschapsgeld om te gaan', aldus D66-raadslid Bart Vink tegen de lokale zender AT5.

Eerder liet minister Plasterk al weten dat hij de toezichthouder WNT naar de kwestie laat kijken. Hij noemde het besturen van een regionale netwerkbeheerder geen 'rocket science' wat de salarissen zou kunnen rechtvaardigen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.