Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2611 bekeken laatste update:19 jan 2016

Arbeidsparticipatie bijstandsgerechtigden grote steden het laagst

Een op de tien bijstandsgerechtigden heeft betaald werk. Het gaat om (deeltijd)banen waarvan de inkomsten onder het bijstandsniveau blijven. Deze werknemers ontvangen dan een aanvullende bijstandsuitkering.

De vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en Maastricht hebben het kleinste percentage werkende bijstandsontvangers, tussen 8 tot 9 procent. Dit blijkt uit vandaga gepubliceeerde cijfers van het CBS

Langer bijstand, minder arbeidsparticipatie
Naarmate iemand langer in de bijstandsregeling zit, komt de combinatie van baan en bijstandsuitkering minder voor. Het aandeel bijstandsontvangers met een baan verschilt per gemeente. Van de grotere gemeenten (met meer dan honderdduizend inwoners) komt de combinatie werk en bijstand het vaakst voor in Apeldoorn, Emmen, Zwolle, Westland en Amersfoort. Het gaat daar om 14 procent van de bijstandsgerechtigden.

Herstel op de arbeidsmarkt werkt nog niet door
Ondanks dat de arbeidsmarkt herstelt, neemt het aantal bijstandsgerechtigden toe. De groei van het aantal uitkeringen daalt wel. Dit blijkt uit vergelijking van de jaar-op-jaar groei. In de eerste twee kwartalen van 2015 bedroeg deze 4 procent. In 2013 was dit percentage gemiddeld nog 8 procent en in 2014 ruim 6 procent. Bij de 45-plussers neemt het aantal bestandsgerechtigden het meest toe, bij deze groep is ook de langdurige werkloosheid het hoogst.

Aantal uitkeringen toegenomen
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in de eerste twee kwartalen van 2015 toegenomen. Eind juni waren het er 447 duizend tot de AOW-gerechtigde leeftijd (65 jaar en 3 maanden), een toename van 5 duizend ten opzichte van het eerste kwartaal. Daarmee nam het aantal bijstandsontvangers toe, maar minder snel dan in 2014.

Bron: CBS

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.