Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1934 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

'Gemeenten moeten ziekenhuis geen geld lenen'

Hoogleraar Maarten Allers waarschuwt gemeenten om geen geld uit te lenen aan ziekenhuizen.

Zijn waarschuwing doet hij in het Twentse dagblad Tubantia. Allers stelt dat de leningen een groot risico kennen en er bestaat 'gijzelingsgevaar'.

De hoogleraar reageert in het dagblad op een bericht over het Medisch Spectrum Twente. D66 in Enschede heeft namelijk zorgen geuit over de terugbetaling van een lening van 17,5 miljoen. Het MST maakte afgelopen jaar namelijk veel minder winst. Coalitiepartij D66 wil van de eigen wethouder Eelco Eerenberg weten wat dit betekent voor het risico dat de gemeente loopt met deze lening.

Allers, hoogleraar financiën lagere overheden aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt bankierende gemeenten risicovol. Hij plaatst echter ook grote vraagtekens bij het lenen aan woningcorporaties, zoals Hengelo doet, en aan voetbalclubs. 'Je wordt als politiek snel gegijzeld.'

redactie

Eén reactie

• Bernard Weiss

Gewone burgers maken daar al tientallen jaren bezwaar tegen: van ziekenhuizen tot voetbalclubs, van woningcorporaties tot parkeerbedrijven.

Maar gemeentelijke overheden gààn maar door met bankiertje spelen, tegen beter weten in. Negen van de tien keer om de burger te paaien: uw zorgvoorzieningen, uw voetbalcluppie!

Tot het misgaat. Overigens: vlak ook de provincies niet uit!

Of registreer je om te kunnen reageren.