Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1625 bekeken laatste update:19 jan 2016

Kostendelersnorm drukt zwaar op bijstandsgerechtigden

Duizenden bijstandsgerechtigden gaan er door de nieuwe kostendelersnorm die onlangs van kracht werd, fors op achteruit.

De Amsterdamse Bijstandsbond meldt in Het Parool dat vooral onderhuurders dreigen te worden benadeeld door te streng gemeentelijk beleid. De bond zegt dat ambtenaren van de gemeente Amsterdam bijstandsgerechtigden onder druk zetten zich bij hun ouders in te laten schrijven. Dan treedt de zogenaamde kostendelersnorm in werking. Hierdoor kan de uitkering worden verlaagd, want de bijstandsgerechtigde deelt een woning met een of meer andere personen.

Mantelzorgers in de problemen
Volgens de Bond kunnen mantelzorgers in de problemen komen als hun ouders overlijden en zij zelf hun woning hebben opgezegd. Zij zouden dan dakloos worden. De bond stelt dat de gemeente Amsterdam de kostendelersregeling veel te streng toepast. Zij zou moeten kijken naar de commerciële relatie in een huurovereenkomst, maar daar worden in Amsterdam allerlei eisen en voorwaarden, strenger dan de wet, aan toegevoegd. Vervolgens wordt bepaald of er sprake is van onderhuur.

Via Het Parool

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.