Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 4011 bekeken laatste update:19 jan 2016

Per Saldo boos op gemeenten om pgb

De haast van staatssecretaris Martin van Rijn met de herbeoordeling van de pgb-budgetten, komt op kritiek van gemeenten te staan. Maar Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, is op haar beurt boos op gemeenten. 'Dit kan heel nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pgb.'

ZORG+WELZIJN

Gemeenten wisten al langer dat persoonsgebonden budgetten opnieuw beoordeeld worden. Toch komt de deadline van 1 oktober als een totale verrassing. 'Om de klus zorgvuldig uit te voeren, is meer tijd nodig' zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Zorgverlener kiezen
Per Saldo, de belangenvereniging voor pgb-houders, is 'helemáál niet blij' met het bericht van de VNG. 'Dit kan heel nadelige gevolgen hebben voor mensen met een pgb. Zij hebben namelijk tijd nodig om zorgvuldig een zorgverlener te kiezen. Je kiest niet zomaar de eerste de beste', aldus een woordvoerster.

Administratieve verlenging
Per Saldo vraagt zich af of gemeenten zich wel realiseren wat het voor budgethouders kan betekenen als de gemeente niet op tijd klaar is. 'Ze kunnen dan niet op tijd een aanvraag doen bij de SVB, waardoor ze hun geld niet krijgen.' Ze vervolgt: 'Gemeenten weten al het hele jaar dat dit eraan zit te komen. En als ze het echt niet halen, zorg dan voor een administratieve verlenging, zodat mensen in elk geval tot 1 januari 2016 de zorg kunnen behouden die ze hebben. Laat mensen in ieder geval voor 1 oktober weten waar ze aan toe zijn.'

Via ZORG+WELZIJN

Marianne Velsink

Of registreer je om te kunnen reageren.