Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1482 bekeken laatste update:19 jan 2016

SP: Kamer en Raadsvragen over Amsterdamse segregatie

De SP vraagt in de Tweede Kamer en in de Amsterdamse gemeenteraad opheldering over de groeiende ongelijkheid in de stad. Dit naar aanleiding van een internationaal onderzoek naar segregatie in dertien Europese steden

Het onderzoek waar Het Parool over berichtte geeft aan dat de tweedeling tussen arm en rijk snel toeneemt in Europese hoofdsteden. Zo ook in Amsterdam, dat de 8e plek inneemt in het lijstje van "Meeste gesegregeerde steden". De hoofdstad is middenmoter tussen Wenen, Athene (6 en 7) maar boven bijvoorbeeld Boedapest en Riga (9 en10).

Liberalisering en globalisering
De toenemende ongelijkheid in de Europese hoofdsteden is een gevolg van liberalisering en globalisering, zegt Hoogleraar Musterd (Stedelijke Geografie, UVA). "En laat Amsterdam nu net in het hart van de globalisering zitten: het ene na het andere internationale bedrijf komt naar de stad, met goedverdienende banen. Een feest voor hoogopgeleiden, maar wie minder geschoold is, mag niet meedoen." Ook de terugtrekkende overheid, de liberalisering , raakt de stad. De overheid dempt de gevolgen niet wat zich bijvoorbeeld toont in de krimpende sociale huurmarkt.

Kamer- en raadsvragen
SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Arnold Merkies willen van of ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) weten of deze bereid zijn actie te ondernemen om de toenemende ongelijkheid in Amsterdam te bestrijden. Raadslid Daniël Peters vraagt dit hetzelfde aan het gemeentebestuur.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.