Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2077 bekeken laatste update:19 jan 2016

TSN Thuiszorg ontslaat nog eens 400 medewerkers

De grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, TSN, ontslaat 436 vaste medewerkers. Van 218 medewerkers wordt het contract voor bepaalde tijd niet verlengd.

'Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1. 500  medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2.500 tijdelijke contracten niet verlengd. Dit verlies van ruim 4.000 banen is een direct gevolg van de extreme bezuinigingen op de thuishulp', schrijft de Thuiszorgorganisatie in een persbericht

'Gemeenten bezuinigen verder dan opgelegd'
"Als TSN onderschrijven we dat kostenbeheersing in de zorg nodig is en we laten ook zien dat door slimme oplossingen veel geld kan worden bespaard. Gemeenten die stoppen met HH1 gaan echter veel verder dan de bezuinigingen die ze krijgen opgelegd vanuit Den Haag. Dergelijke drastische kortingen zijn zowel onnodig als zeer onverstandig", valt verder in de verklaring te lezen. De meeste van de 1500 eerdere ontslagen vielen in gemeenten die die gestopt zijn met de financiering van thuishulpen. Een ander probleem is dat gemeenten niet bereid zijn voldoende te betalen voor thuiszorg.

Miljoenenverlies
TSN lijdt voor het derde achtereenvolgende jaar een miljoenenverlies. Tevens kondigde het concern eerder al een salarisverlaging aan voor ruim 4.000 werknemers, tot maximaal 30%. "De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok. De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbeteringen, met als gevolg dat de thuishulpsector zich nu in kritieke toestand bevindt", stelt TSN directeur Jongstra.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.