Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1647 bekeken laatste update:19 jan 2016

Arme gemeenten vangen meeste vluchtelingen op

Gemeenten met inwoners met een laag inkomen vingen de afgelopen tien jaar meer dan drie keer zo veel mensen op als gemeenten met rijke inwoners,

De honderd armste gemeenten in Nederland namen bijna de helft van de jaarlijks beschikbare 25.283 bedden voor vluchtelingenopvang voor hun rekening. De honderd rijkste gemeenten hadden gezamenlijk plaats voor slechts 3354 asielzoekers, blijkt uit onderzoek van de NOS

Het COA, dat verantwoordelijk is voor het selecteren van geschikte locaties, heeft geen verklaring voor het feit dat arme gemeenten meer mensen opvangen. Er wordt vooral gekeken naar gemeenten waar grote gebouwen leegstaan en waar de politiek bereid is een grote groep op te vangen. Vooral in Noord-Nederland staan kazernes, verzorgingstehuizen, gevangenissen en vakantieparken leeg, aldus het COA.

Een mogelijke verklaring voor het grote verschil is het economisch voordeel dat gemeenten hebben bij de komst van een asielzoekerscentrum. Bijvoorbeeld in Ter Apel waar het nieuwe AZC werd gebouwd door lokale (onder)aannemers)

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.