Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1600 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Eerste gekozen burgemeester D66-voorzitter

Letty Demmers (1952) is door de leden van D66 verkozen tot voorzitter van het Landelijk Bestuur. Demmers was in 2002 de eerste van de twee gekozen burgemeesters in Nederland

Demmers had een korte verkiezingsstrijd met Henk Beerten, voormalig wethouder cultuur, mobiliteit en onderwijs in de gemeente Nijmegen. Hij  blijft nu aan als Politiek Secretaris van het Landelijk Bestuur van de partij.

Op dit moment is Letty Demmers waarnemend burgemeester in Vlissingen. Hiervoor was zij onder andere jarenlang korpschef van politieregio Zeeland, burgemeester van Best en Reusel-de Mierden, en wethouder In Bergen op Zoom. In 2002 was zij in Best de eerste gekozen burgemeester van Nederland.

Demmers volgt Fleur Gräper-van Koolwijk op die onlangs is geïnstalleerd als gedeputeerde in Groningen.

Jurrien Holthuis

Eén reactie

  • Bernard Weiss

    Een burgemeester wordt in Nederland door de Kroon benoemd, nadat het kabinet met de benoeming heeft ingestemd op grond van een voordracht door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebaseerd op een aanbeveling van de gemeenteraad van de bewuste gemeente.

    Ik zie daar toch al drie niet-gekozen instanties ingaan op wat slechts een aanbeveling is. Die dus ook afgewezen kan worden. Door die drie niet gekozen instanties. Dus wie in Nederland spreekt van een gekozen burgemeester heeft òf niet goed gelezen, òf een paar schroefjes los.

Of registreer je om te kunnen reageren.