Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1439 bekeken laatste update:19 jan 2016

Nieuwe 'Gedragscode integriteit voor rijksambtenaren'

Geen belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Zorgvuldig omgaan met informatie, bevoegdheden en middelen. Altijd professioneel blijven. Enkele kernzaken uit de nieuwe 'Gedragscode integriteit voor rijksambtenaren' die minister Blok de Kamer heeft aangeboden.

Op het werk en privé
In de code worden verschillende normen en regels voor rijksambtenaren uitgewerkt. Bijvoorbeeld over het aannemen van cadeautjes, het ingaan op uitnodigingen, nevenwerkzaamheden en financiële belangen. Maar ook over de eigen vrijheid van meningsuiting via sociale media.

Minimumafspraken
De code is het minimum. Diensten of afdelingen binnen het Rijk kunnen verder gaan, en striktere regels opstellen die toegespitst zijn op het specifieke werk van die dienst of afdeling.

Als er twijfels zijn, stimuleert de code vooral dat rijksambtenaren dilemma's op het gebied van integriteit bespreekbaar maken, met collega's en hun leiding. Daarnaast moeten zij elkaar aanspreken op normoverschrijdend gedrag en weten dat daar sancties op staan.

Download hier de 'Gedragscode integriteit voor rijksambtenaren'

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.