Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3349 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Opnieuw forse stijging 'zorgrechtzaken'

Het aantal rechtszaken over de zorg en ondersteuning door gemeenten neemt fors toe. Dit meldt de De Raad voor de Rechtspraak

De Raad voor de Rechtspraak meldt aan de NOS dat er in de eerste acht maanden van dit jaar 1438 rechtszaken waren, een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor. In juli werd bekend dat sinds 1 januari 1000 mensen naar de rechter zijn gestapt om een conflict hebben met hun gemeente over uitvoering van de WMO.  In eerdere jaren waren dat gemiddeld 550 per halfjaar. Nog net geen verdubbeling maar een forse stijging.

Van Rijn: "Rechtszaken onnodig"
Belangenvereniging Per Saldo meldde eerder deze maand ook de rechtsgang tegen gemeenten te overwegen. Staatssecretaris Van Rijn zei vorige week nog dat Wmo-Rechtszaken tegen gemeenten onnodig zijn. De staatssecretaris: "Rechtszaken door cliënten aangespannen tegen gemeenten omdat ze worden gekort op zorg zijn onnodig. Gemeenten hebben een wettelijke taak om passende zorg te leveren".

Jurrien Holthuis

Eén reactie

  • D P

    Van Rijn vergist zich. Hij had moeten zeggen 'rechtzaken zouden niet nodig moeten zijn.. betrouwbare overheid .. plicht tot goede zorg/ondersteuning', want gemeenten gokken op de juridische onzelfredzaamheid van burgers, handelingsonbekwaamheid.. Juist rechtzaken kunnen helpen om de wet, toepassing en uitwerking te toetsen. Dan komen we verder dan mondige burgers afkopen en onmondigen tekort te doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.