Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2097 bekeken laatste update:19 jan 2016

SZW: Eenduidig gemeenteplan voor 'gratis geld' vereist

De gemeenten Utrecht, Tilburg, Groningen en Wageningen moeten gezamenlijk een 'eenduidig plan' indienen bij SZW alvorens zij kunnen experimenteren rondom het 'basisinkomen'

Vertegenwoordigers van de vier gemeenten hebben dat woensdagavond te horen gekregen in een overleg met staatssecretaris Klijnsma van SZW, meldt het FD. Het overleg was een verkennend eerste gesprek om goedkeuring te krijgen voor de verschillende plannen van de gemeenten om te kunnen experimenteren met een basisinkomen voor bijstandsgerechtigden. De betrokken gemeenten vinden de huidige regelgeving rondom de bijstand en participatiewet te rigide en werken deze averechts. Bij een basisinkomen, een maandelijks vast bedrag van overheidswege, zouden bijstandsgerechtigden meer vrijheid genieten om bijvoorbeeld ook bij te kunnen verdienen. In het huidige systeem is dat onmogelijk of worden mensen dan juist gekort.

De staatssecretaris wil nu een eenduidig voorstel. De huidige ideeën zijn nog te veelzijdig. Hierop volgt eind oktober een vervolgafspraak

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.