Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2413 bekeken 1 reactielaatste update:19 jan 2016

Van der Laan wil actie na rapport jeugdhulp

Burgemeester Eberhard van der Laan wil actie na een kritisch rapport van de samenwerkende rijksinspecties Samenwerkend Toezicht Jeugd over de zorg voor multi-probleemgezinnen in Amsterdam. Dit rapport volgde op de dood van een 11 jarige jongen in de hoofdstad

Van der Laan, ook voorzitter van de landelijke taskforce kindermishandeling verbaast zich over 'de kale cijfers'. In Nederland worden per jaar tientallen kinderen door een ouder vermoord en 120.000 kinderen worden jaarlijks mishandeld of misbruikt. We gaan daarmee om alsof dat onvermijdelijk is. Maar dat hoeft natuurlijk niet', aldus de burgemeester in Het Parool.

Uit het onderzoek bleek dat sinds de gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdzorg er een netwerk van teams is gestart maar dat bij diverse meldingen er door verschillende instanties naar gekeken is , maar er niet of weinig gebeurde.

Taskforce en Veilig Thuis
Uit een publicatie van de Taskforce blijkt dat te veel mishandelde kinderen niet in het vizier komen  van Veilig Thuis, het regionale advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. De Taskforce vindt dat hier nu iets aan moet worden gedaan. Zij pleit daarom onder meer voor het verbeteren van de meldcode. De gewenste aanpassing heeft betrekking op stap 5 van de meldcode; de invoering van een meldplicht als kindermishandeling niet kan worden uitgesloten.

Jurrien Holthuis

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.