Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 468 bekeken

Meer nieuwkomers halen inburgeringsexamen

Meer mensen die naar Nederland kwamen zijn er in geslaagd om hun inburgeringsexamen met goed gevolg af te leggen. Het percentage geslaagden steeg van 32 procent in april naar 49 procent in oktober.

Dat schrijft minister Asscher aan de Tweede Kamer.

Boete
Volgens hem hebben alle nieuwkomers die verwijtbaar niet op tijd aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan een boete gekregen. Als iemand drie jaar na aanvang van zijn inburgeringstermijn het examen nog niet heeft gehaald kan die een boete krijgen tot 1.200 euro.

Volgens Asscher blijven bepaalde groepen achter, onder wie vrouwen uit Somalië en Ethiopië. Hij gaat kijken wat hieraan verbeterd kan worden.

Nederlandse kernwaarden
De Kamer heeft zorgen over de problemen bij de inburgering en het feit dat te weinig nieuwkomers het inburgeringsexamen halen. Om dit aan te pakken wil Asscher onder andere aan de slag met een plan van PvdA en CDA om inburgeraars kennis te laten maken met de Nederlandse kernwaarden. Daarvoor start hij een proef waarbij de cursisten bijvoorbeeld naar het COC of het Verzetsmuseum gaan om te leren over waarden met betrekking tot homoseksualiteit of antisemitisme.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.