Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 3414 bekeken

Aandeel overheid en zorg in economie krimpt

Waar de meeste sectoren een overall economische groei laten zien, neemt het aandeel van de overheid en de zorg af.

Het aandeel van de zorg in de Nederlandse economie krimpt naar 8 procent waar het in 2013 nog goed was voor 8,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het economisch bureau van de ING Bank. Het is het derde jaar op rij dat de zorg minder hard groeit dan het bbp.

Overheid: decentralisatie, digitalisering en bezuiniging
Ook het aandeel van de overheid in de economie krimpt. Naast bezuinigingen zijn digitalisering en onderlinge samenwerking tussen bestuursorganen instrumenten die tot een kleinere overheid moeten leiden. Met name gemeenten zien hun budgetten door de decentralisaties en bezuinigingen blijvend onder druk staan. Doordat lokale belastingen slechts 15% van de totale inkomsten uitmaken, richten gemeenten zich vooral op bezuinigen en het efficiënter organiseren van hun taken, stelt het bureau.

Onderwijs
In het onderwijs is een lichte groei waarneembaar. Het kabinet investeert extra vanuit het Nationaal Onderwijsakkoord. Op termijn is er extra geld beschikbaar voor meer docenten in het hoger onderwijs. Waar de totale werkgelegenheid in het onderwijs groeit nemen de leerlingenaantallen af.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.