Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 929 bekeken

'Kosten kleinere opvang voor het Rijk'

De kosten van kleinschaliger opvang voor asielzoekers blijft de verantwoordelijkheid van de staat.

Bernt Schneiders, burgemeester van Haarlem en voorzitter van het Genootschap van Burgemeesters is wel voorstander van kleinschaliger opvang, zoals onlangs door twee collega burgemeesters werd voorgesteld en inmiddels ook de interesse van Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) heeft. Op BNR Nieuwsradio zegt Schneiders dat de kosten van kleinschaliger opvang niet bij gemeenten moeten komen te liggen. Hij neemt daarbij zijn eigen stad, Haarlem, als voorbeeld: 'Daar gaat de gemeenteraad over. Ik vermoed dat die zegt: 'we hebben al zoveel taken en bezuinigingen op terreinen' dus de financiële kant is echt de verantwoordelijkheid van het Rijk. Ik denk dat het een fait accompli is en dat er geld vrijgemaakt zal moeten worden.'

Gezien de aantallen vluchtelingen denkt Schneiders dat kleinere opvang nodig is. Maar juist uit het financieel oogpunt zegt het COA volgens Schneider nu nee tegen kleinere opvang. Schneider denkt dat het onvermijdelijk is dat er verandering in moet komen.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.