Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1795 bekeken

Commissie gaat toezien op naleving Woningwet

Minister Blok (Wonen) heeft een commissie geïnstalleerd onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker, die moet gaan toezien op de uitvoering en naleving van de afspraken die voortvloeien uit de Woningwet. Gemeenten en corporaties hebben in de nieuwe wet de kerntaak om tot afspraken te komen over voldoende sociale woningbouw

De instelling van de adviescommissie volgt op de herziening van de Woningwet: corporaties gaan terug naar hun kerntaak en gemeenten en huurders krijgen een grotere  rol bij het bepalen van de lokale woonopgave. Het Rijk stimuleert dat gemeente, corporaties en huurders daarover jaarlijkse prestatieafspraken maken. Als het niet lukt om tot afspraken te komen, kunnen partijen een geschil voorleggen aan de minister. Die doet op basis van een zwaarwegend advies van de adviescommissie een bindende uitspraak.

De overige leden van de commissie diie per 1 april aantreedt zijn: Elly Blanksma, Lodewijk de Waal en Jan van der Schaar. Zij zijn voorgedragen door respectievelijk de VNG, Woonbond en Aedes. Zij zijn benoemd voor een periode van maximaal 4 jaar en kunnen voor eenzelfde periode worden herbenoemd.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.