Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1032 bekeken

CvdK Friesland tegen quotum per gemeente

De Friese commissaris van de Koning John Jorritsma is tegen het instellen van een quotum per gemeente, ondanks een tekort aan opvangcapaciteit voor vluchtelingen

Dat meldt de Leeuwarder Courant. 'Alles wat je wettelijk regelt, roept verzet op. Daarom doen wij in Friesland een moreel appèl op de burgemeesters. Elke gemeenteraad weet dondersgoed of hun gemeente voldoende meewerkt', aldus Jorritsma.

Ook de VNG plaatste kanttekeningen bij het plan van de Tilburgse burgemeester Noordanus. Hij denkt door quotering voor het eind van het jaar 6000 vluchtelingen te kunnen verdelen. Zijn aanpak is inmiddels tot het "Pact van Brabant' gedoopt.

Volgens Jos Wienen, burgemeester van Katwijk en voorzitter van de commissie Asiel en Integratie van de VNG, is het plan juridisch niet te verdedigen: 'Als het een verplichting is, heb je daar een landelijke wet voor nodig. Dus dan moet je eerst een wetswijziging doorvoeren om het systeem te veranderen.'

Of registreer je om te kunnen reageren.