Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 2070 bekeken 2 reacties

Betalingsgedrag gemeenten bedreigt jeugdhulp

Jeugdhulpinstellingen zitten financieel in zwaar weer door het slechte betalingsgedrag van gemeenten

Uit onderzoek van de samenwerkende organisaties voor jeugdhulp (BGjZ) naar de financiële situaties van 144 aanbieders blijkt dat 40 procent van de organisaties lijdt onder de betalingsachterstanden van de gemeenten. Instellingen zwijgen, omdat ze bang zijn dat de geldkraan wordt dichtgedraaid, meldt De Stentor.

Uit een brief van Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en Vereniging Orthopedagogische BehandelCentra blijkt dat er jeugdhulpaanbieders in acute nood zijn. Als zij omvallen, vallen er gaten in de jeugdhulp.

De redelijke betalingstermijn voor geleverde zorg van uiterlijk 4 weken wordt door veel gemeenten met voeten getreden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) erkent in de krant de problemen. ,,We zagen dit al aankomen, want het is een ontzettend grote hervorming,'' aldus woordvoerder Asha Khoenkhoen.

'Dit is een groot probleem met hoge risico's. Ik vrees dat, net als elders in de zorg, organisaties straks omvallen," zegt GGZ Nederland-directeur Paul van Rooij namens de organisaties. Toch zullen volgens Van Rooij jeugdhulpaanbieders tot het uiterste gaan om zorg te blijven leveren.

redactie

• no-profile-image

Dat de berichtgeving in de Stentor een vorm van media-manipulatie is, weet iedereen die het veld enigszins kent. Het probleem vind ik dat veel mensen zich door dergelijke berichten laten beïnvloeden als zijn geen tegengeluid horen. Dat schaadt het vertrouwen dat iedereen in de sociale keten moet krijgen/houden. Ik roep gemeenten/VNG dan ook op om meer vaker te communiceren welke werkelijke bijdragen gemeenten leveren aan het sociaal domein. Naast de problemen die er ook zijn.

• Nico Cool

mijn feitenkennis is dat veel jeugdhulporganisaties niet of erg laat declareren. Onbegrijpelijk dat ze zich dat kunnen veroorloven.

Of registreer je om te kunnen reageren.