Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 5473 bekeken

Uniek: Burgers maken gemeentebegroting

Een experimenteel project in het dorp Geffen. De bewoners mogen daar zelf de gemeentelijke begroting gaan maken.

In Geffen (gemeente Oss) doen bewoners en gemeente mee aan een experimenteel project. Niet de gemeente, maar burgers gaan de begroting voor 2017 maken.

Door inwoners zelf te laten beslissen wordt de betrokkenheid bij het openbaar bestuur groter, is de achterliggende gedachte. Johan Berendsen van de gemeente Oss rekent er dan ook op dat honderden Geffenaren zich met de burgerbegroting zullen gaan bezighouden. Tegen Omroep Brabant: 'Je hoeft geen verstand van financiën te hebben. Voor het reken- en uitzoekwerk hebben we onze ambtenaren.'

Experiment en uniek project
Het gaat om een uniek project en tegelijkertijd een experiment. Volgens de gemeente is het voor zover bekend nog niet eerder gedaan. 'In Nederland hebben we onze mond vol van burgerparticipatie', zegt wethouder Frank den Brok. 'Daarom wilden we eens kijken hoe ver we nu echt konden gaan. Daar is dit plan uit voort gekomen.'

De komende twee maanden gaan de bewoners en gemeente in gesprek, dan is het de bedoeling dat de begroting na de zomer klaar is. Deze moet dan worden goedgekeurd door de gemeenteraad.

Jurrien Holthuis

Of registreer je om te kunnen reageren.