Nieuwsbrief Ontvang gratis de Gemeente.nu nieuwsbrief schrijf je in
Burger & Bestuur

Nieuws 1160 bekeken

Neutrale openbare toiletten in Utrecht

Gemeente Utrecht krijgt genderneutrale toiletten. Te beginnen met het stadhuis, en na evaluatie eind 2016 gevolgd door het stadskantoor en overige openbare gebouwen in de gemeente.

Het college van B&W heeft daartoe een motie overgenomen. D66-fractielid Annemarijke Podt meldt dit op Twitter.

Transgenders en mensen die zich niet eenduidig man of vrouw voelen, maken 1 tot 5 procent van de bevolking uit. In Utrecht gaat het om 3 tot 17 duizend mensen. Vaak mijden zij openbare toiletten omdat ze zich er onprettig bij voelen om een gender te moeten kiezen, of om vervelende opmerkingen te krijgen dat ze het "verkeerde" hokje hebben gekozen.

Democratie
Het stadhuis is een democratische plek voor iedereen, vindt gemeente Utrecht. Voor andere doelgroepen kijkt niemand op van genderneutrale openbare toiletten, zoals voor rolstoelgebruikers. Met het genderneutraal maken van de toiletten van het stadhuis wil zij andere partners in de stad stimuleren om zelf ook genderneutrale toiletten te realiseren.

Eerder zijn de universiteiten in Amsterdam en Leiden zonder veel problemen ook overgegaan op genderneutrale toiletten.

door: redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.